31 maj 2012

Ptasie mleczko





Fot. J.A.
Przepis Pani Teresy

Składniki:

1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 jajek
6 łyżek mąki
6 łyżek cukru
1 puszka mleka zagęszczonego niesłodzonego
3 galaretki w różnych smakach (agrestowa, pomarańczowa, wiśniowa)


Wykonanie:


Upiec biszkopt według przepisu (Klik)







Fot. J.A.


W gorącej wodzie rozpuścić 3 rodzaje galaretek. Do 3 szklanek  rozdzielić po równo mleko skondensowane. Gdy galaretki będą tężeć należy ubić jedną porcję mleka, aż będzie jednolicie sztywna masa, dodając do niej jedną z tężejących galaretek i dalej ubijać do połączenia składników. Tak ubitą masę nakładamy na wcześniej upieczony biszkopt. Czynności te powtarzamy tak samo z pozostałymi galaretkami.




Podawać na talerzyku lub w formie piknikowej na waflu.




Zajadajcie ze smakiem:)

Wszystkie zamieszczone na tej stronie zdjęcia oraz teksty są autorstwa Koła Gospodyń Wiejskich w Świerczowie lub posiadamy zgodę na ich publikacje oraz zamieszczamy o tym informacje pod postem.

Zanim skopiujesz ZAPYTAJ O ZGODĘ. Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.