Pyszne sycące danie na każda kieszeń, czyli golonka w kapuście według Winiary .
Na porcję dla 4 osób potrzebujemy:
- pomysł na soczystą golonkę w kapuście "WINIARY"
- sól zmiękczająca mięso "nie mylić z solą peklującą"
- golonkę (najlepiej z tylnej nogi)
- kapustę kiszona (ja zawsze kupuje kilogram)
- 3 szt. cebuli
- 4 szt. marchwi
- 2-3 ząbki czosnku
- pieprz ziarnisty
- jałowiec
- liść laurowy
- olej
Wykonanie :
Przygotowując to danie nie trzymam się ściśle przepisu na opakowaniu, ale dodaje trochę własnej inwencji twórczej.
Najpierw zgniatam czosnek wsypuje zawartość opakowania z "pomysłu na golonkę" i doprawiam jeszcze solą zmiękczającą, pieprzem, ziarenkami smaku, liściem laurowym, i jałowca, wlewam ok pół literatki oleju (oliwa się nie nadaje).
Wszystko mieszam i wrzucam do tego oczyszczoną golonkę ze skórą oczywiście ! no i tak zostawiam do marynowania na noc.
Następnego dnia :
Kapustę ,utartą marchew i cebulę pokrojoną w krążki mieszam, wrzucam do rękawa do pieczenia, na wierzch kładę golonkę wraz z pozostałościami marynaty zalewam szklanką wody, szczelnie zakręcam rękaw i wkładam do piekarnika na 2 godz. w temp. 180-190 stopni C.
Moja rada:
Jeśli ktoś nie lubi kwaśnej kapusty , to warto ją wypłukać deczko przed mieszaniem warzyw, ponieważ czasem kapusta jest naprawdę kwaśna ;)
Zajadajcie ze smakiem:)