Warto zaglądać, bo wszystko smakowało wyśmienicie!
23 maj 2012
Miętowo - cytrynowo
Przepis Pani Anety W.
Orzeźwiający napój z mięty i cytryny
Składniki:
- liście świeżej mięty,
- 2 cytryny
- 2 l wody
- 2 łyżki cukru
Wodę gotujemy i zalewamy nią uprzednio umyta miętę. Przykrywamy do zaparzenie na ok. 15 min. Po tym czasie słodzimy cukrem i dodajemy sok z cytryn. Możemy 1 wycisnąć, a druga pokroić na plasterki i dodać do wystudzonego napoju.
Na zdrówko i na pragnienie!:)
Rabarbarowiec
Przepis Pani Jolanty A.
Wiosna niesie nam w darach różne smakołyki. Ogrody i sady zaczynają przyciągać nas do siebie swoim zapachem i kolorami. Słoneczko coraz piękniej świeci na niebie, dając roślinkom energię potrzebną do ich wzrostu. Dzięki niemu, między innymi w naszych ogródkach wyrasta dorodny rabarbar.
Korzystając z okazji, że w moim ogródku rabarbaru jest dostatek, a w moim domu zawsze piekło się ciasto z rabarbarem, chciałabym Państwu zaproponować ten oto sprawdzony przepis na:
Rabarbarowiec
Składniki:
- 5 jajek
- 1 szkl. cukru
- 1/2szkl. oleju
- 2 łyżki wody
- 1 3/4 szkl. mąki pszennej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0.40 dkg rabarbaru
Wykonanie:
Rabarbar umyć i oczyścić z błony. Pokroić na drobne 2 cm. kawałki. Białka ubić na pianę dodać cukier, następnie żółtka, olej i wodę, oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią ciasto. rabarbar wciskać w ciasto aby się zanurzył.
Wstawić do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika. Piec ok. 1 godzinę.
Fot. Jolanta Augustyn |
Zajadajcie ze smakiem:)
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Wszystkie zamieszczone na tej stronie zdjęcia oraz teksty są autorstwa Koła Gospodyń Wiejskich w Świerczowie lub posiadamy zgodę na ich publikacje oraz zamieszczamy o tym informacje pod postem.
Zanim skopiujesz ZAPYTAJ O ZGODĘ. Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Zanim skopiujesz ZAPYTAJ O ZGODĘ. Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.