21 maj 2012

Syrop z mniszka lekarskiego - Przepis

Przepis Pani Marii 


Syrop z mniszka lekarskiego


Składniki:
  • 250 - 400 kwiatków mniszka lekarskiego
  • 1 kg cukru
  • 1 l wody
  • 1 cytryna

Sposób przyrządzania:

Weź jakieś 250 kwiatków mniszka (może być więcej), zbieranych w południe, otwartych.
Rozłóż na białym papierze, żeby żyjątka ewentualne wylazły.
Po godzinie umyj kwiatki, wrzuć do gara i zalej 1 litrem wody.
Wkrój do tego 1 cytrynę, uprzednio dobrze wyszorowaną w gorącej wodzie.
Zagotuj przez 20 minut i zostaw do następnego dnia.
Nazajutrz odcedź całość, dobrze wyciśnij kwiatki i cytrynę.
Dodaj 1 kg cukru do roztworu, można dać miodu.
Gotuj jakieś 2-3 godziny, aż zgęstnieje.
Uważaj, żeby nie zrobił się karmel.
Można gotować kilka dni.
Zlać do słoiczków i pasteryzować 20 minut.

Na zdrowie:)

Syrop z sosny


Przepis Pani Marii


Syrop z sosny

Składniki:

  • 1 kg młodych pędów sosny
  • 1 kg cukru
  • 100 ml wody

Sposób wykonania:

Pędy należy dokładnie przebrać, obrać z brązowych łusek, ale nie płukać.
Przygotowujemy słoiki. Należy je sparzyć i wysuszyć.
Od tego momentu możemy postępować w dwojaki sposób:
Do przygotowanego wcześniej słoika należy włożyć trochę przebranych i oczyszczonych pędów sosny, tak aby stanowiły one około 1/3 wysokości słoika.
Należy je ciasno ułożyć w słoiku.
Następnie zasypujemy je cukrem.
Całość wstrząsamy i znowu dodajemy młode pędy sosny i cukier.
Tak wypełniony słoik, szczelnie zakręcamy i umieszczamy w miejscu dobrze nasłonecznionym, np. na parapecie okna.
Co jakiś czas należy obrócić słoik z syropem.
Czas, po którym cukier rozpuści się zależy od temperatury i  natężenia promieni słonecznych w miejscu, w którym umieściliśmy słoik zawierający młode pędy sosny i cukier.
Może to trwać od 1,5 nawet do 3 miesięcy.
Gdy cukier już całkiem się rozpuści, syrop należy przecedzić przez gazę do szklanej butelki czy słoiczka ze szczelnym zamknięciem.
Po ich napełnieniu, umieszczamy je w ciemnym i chłodnym miejscu, gdzie mogą być przechowywane nawet przez okres 3 lat.
Przy czym najlepiej co roku sporządzić świeży syrop.
                                       
                            Smacznego:)


Wszystkie zamieszczone na tej stronie zdjęcia oraz teksty są autorstwa Koła Gospodyń Wiejskich w Świerczowie lub posiadamy zgodę na ich publikacje oraz zamieszczamy o tym informacje pod postem.

Zanim skopiujesz ZAPYTAJ O ZGODĘ. Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.