Przepis Pani Marii |
Syrop z mniszka lekarskiego
Składniki:
- 250 - 400 kwiatków mniszka lekarskiego
- 1 kg cukru
- 1 l wody
- 1 cytryna
Sposób przyrządzania:
Weź jakieś 250 kwiatków mniszka (może być więcej), zbieranych w południe, otwartych.
Rozłóż na białym papierze, żeby żyjątka ewentualne wylazły.
Po godzinie umyj kwiatki, wrzuć do gara i zalej 1 litrem wody.
Wkrój do tego 1 cytrynę, uprzednio dobrze wyszorowaną w gorącej wodzie.
Zagotuj przez 20 minut i zostaw do następnego dnia.
Nazajutrz odcedź całość, dobrze wyciśnij kwiatki i cytrynę.
Dodaj 1 kg cukru do roztworu, można dać miodu.
Gotuj jakieś 2-3 godziny, aż zgęstnieje.
Uważaj, żeby nie zrobił się karmel.
Można gotować kilka dni.
Zlać do słoiczków i pasteryzować 20 minut.
Na zdrowie:)