23 maj 2012

Rabarbarowiec


Przepis Pani Jolanty A.

Wiosna niesie nam w darach różne smakołyki. Ogrody i sady zaczynają przyciągać nas do siebie swoim zapachem i kolorami. Słoneczko coraz piękniej świeci na niebie, dając roślinkom energię potrzebną do ich wzrostu. Dzięki niemu, między innymi w naszych ogródkach wyrasta dorodny rabarbar. 

Korzystając z okazji, że w moim ogródku  rabarbaru jest dostatek, a w moim domu zawsze piekło się ciasto z rabarbarem, chciałabym Państwu zaproponować ten oto sprawdzony przepis na:


Rabarbarowiec


Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 1/2szkl. oleju
  • 2 łyżki wody
  • 1 3/4 szkl. mąki pszennej 
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0.40 dkg rabarbaru

Wykonanie:

Rabarbar umyć i oczyścić z błony. Pokroić na drobne 2 cm. kawałki. Białka ubić na pianę dodać cukier, następnie żółtka, olej i wodę, oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią ciasto. rabarbar wciskać w ciasto aby się zanurzył.
Wstawić do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika. Piec ok. 1 godzinę.




Fot. Jolanta Augustyn


Zajadajcie ze smakiem:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj, miło nam, że tu gościsz:)

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Wszystkie zamieszczone na tej stronie zdjęcia oraz teksty są autorstwa Koła Gospodyń Wiejskich w Świerczowie lub posiadamy zgodę na ich publikacje oraz zamieszczamy o tym informacje pod postem.

Zanim skopiujesz ZAPYTAJ O ZGODĘ. Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.