24 maj 2012

Golonka w kapuście



Pyszne sycące danie na każda kieszeń, czyli golonka w kapuście według Winiary .


Na porcję dla 4 osób potrzebujemy:

  • pomysł na soczystą golonkę w kapuście "WINIARY"
  • sól zmiękczająca mięso "nie mylić z solą peklującą"
  • golonkę (najlepiej z tylnej nogi)
  • kapustę kiszona (ja zawsze kupuje kilogram)
  • 3 szt. cebuli
  • 4 szt. marchwi
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pieprz ziarnisty
  • jałowiec
  • liść laurowy
  • olej

Wykonanie :

Przygotowując to danie nie trzymam się ściśle przepisu na opakowaniu, ale dodaje trochę własnej inwencji twórczej.
Najpierw zgniatam czosnek wsypuje zawartość opakowania z "pomysłu na golonkę" i doprawiam jeszcze solą zmiękczającą, pieprzem, ziarenkami smaku, liściem laurowym, i jałowca, wlewam ok pół literatki oleju (oliwa się nie nadaje).
Wszystko mieszam i wrzucam do tego oczyszczoną golonkę ze skórą oczywiście ! no i tak zostawiam do marynowania na noc.

Następnego dnia :

Kapustę ,utartą marchew i cebulę pokrojoną w krążki mieszam, wrzucam do rękawa do pieczenia, na wierzch kładę golonkę wraz z pozostałościami marynaty zalewam szklanką wody, szczelnie zakręcam rękaw i wkładam do piekarnika na 2 godz. w temp. 180-190 stopni C.

Moja rada:

Jeśli ktoś nie lubi kwaśnej kapusty , to warto ją wypłukać deczko  przed mieszaniem  warzyw, ponieważ czasem kapusta jest naprawdę kwaśna ;)


Zajadajcie ze smakiem:)

2 komentarze:

  1. Już dawno zabieram się za golonkę :) Jutro idę kupić :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj, miło nam, że tu gościsz:)

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Wszystkie zamieszczone na tej stronie zdjęcia oraz teksty są autorstwa Koła Gospodyń Wiejskich w Świerczowie lub posiadamy zgodę na ich publikacje oraz zamieszczamy o tym informacje pod postem.

Zanim skopiujesz ZAPYTAJ O ZGODĘ. Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.