Fot. J. A. |
Przepis Pani Elżbiety J.
Ciastka Grzybki
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 margaryna
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- dżem lub twarda marmolada
- 1 białko
- surowy mak
Wykonanie: (ciastka można upiec kilka dni wcześniej i przełożyć w dowolnej chwili, ale przynajmniej dzień przed podaniem)
Mąkę i margarynę posiekaj nożem. Dodaj śmietanę, szybko zagnieć ciasto, włóż do lodówki na 2 godziny. Schłodzone ciasto podziel na 3 części. Rozwałkuj dość cienko. Wykrój części grzybków: kapelusze - okrągłe kawałki nałóż na zewnętrzną część aluminiowych foremek do babeczek (wcześniej posmaruj je masłem), uformuj je tak, by przypominały półkoliste kapelusze grzybków, spody kapeluszy- wykrój foremką do babeczek, następnie wyciąć w środku kółeczko na nóżkę grzybka, nóżki – rozwałkuj ciasto, pokrój na paski o szerokości 5 cm. Posmaruj dżemem albo powidłem i zwiń w rulon. Jedną końcówkę nóżki maczamy w białku, a następnie w maku, by przypominał ubrudzone ziemią. Wykrojone części wyłóż na blaszkę, pokrytą papierem do pieczenia. Piecz na złoty kolor w temp. 180-190 stopni (około 20 minut). Przygotuj krem do karpatki (ja używam kremu w proszku). Ale możecie zrobić go tak:
Fot. J. A. |
Krem do karpatki
- 1/ 2 litra mleka
- 10 dag cukru
- 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
- 1 cukier waniliowy
- 1 kostka margaryny
Z 1/2 l mleka odlej pół szklanki, resztę mleka zagotuj. W odlanym mleku rozmieszaj obie mąki i wlej na gotujące się mleko. Ostudzony krem miksuj z margaryną.
Do dekoracji:
- Polewa czekoladowa
- Wiórki kokosowe
- Posypka kolorowa
5. Zimne kapelusze wypełnij od środka kremem, zamknij spodem (ciastkiem w kształcie gwiazdki), polej polewą czekoladową i posyp wiórkami lub posypką.
Zajadajcie ze smakiem:)
W pierwszej chwili nabraliśmy się, że to prawdziwe grzybki! Smakowity przepis :)
OdpowiedzUsuń