28 maj 2012

Wafelki cukrowe

Fot. J. A.
Przepis Pani Elżbiety K. (Beti)




 Kilka słów o wafelkach...
...nigdy wcześniej takich nie jadłam, są wyśmienite! pasują zarówno jako dodatek do lodów i deserów, oraz do spożycia solo:) pierwszy raz jadłam je z dżemem brzoskwiniowym-pychota:)
Jak się dowiedziałam od  Eli, do ich wykonania potrzebna jest specjalna żeliwna patelnia przypominająca patelnię do orzeszków. Jeśli ktokolwiek z Was  drodzy czytelnicy ja posiada może uważać się za szczęśliwca!:)
To urządzenie  jest bardzo rzadko spotykane, a sporządzenie tego przysmaku wymaga sprej cierpliwości. Z jednej porcji wychodzi ok. 70 szt., przygotowanie ich zajmuje ok. 1 godziny. Jednak warto ją poświecić, aby później móc delektować się smakiem tych rarytasków ...

                                                                                                                             

Fot. J. A.
 Wafelki cukrowe 

Składniki:

  • 4 jajka
  • 15 dkg cukru 
  • 10 dkg masła
  • mąki tyle ile zabierze (ok. 700g)
  • skórka otarta z 1 cytryny


Z podanych składników zagniatamy cisto tak jak na pierogi. Urywamy małe kuleczki (wielk. orzecha włoskiego) nakładamy na rozgrzana patelnie i pieczemy do zrumienienia. Przekręcając patelnię co jakiś czas. Czynność ta trwa 2-3 min. I tak kolejny i kolejny aż do wykończania ciasta.


Moja mała rada: Zróbcie sobie wcześniej kuleczki, równoczesne robienie ich i pieczenie jest bardzo trudne.


Fot. J. A.

Jedną z propozycji podania ich możecie zobaczyć TUTAJ



Zajadajcie ze smakiem:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj, miło nam, że tu gościsz:)

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Wszystkie zamieszczone na tej stronie zdjęcia oraz teksty są autorstwa Koła Gospodyń Wiejskich w Świerczowie lub posiadamy zgodę na ich publikacje oraz zamieszczamy o tym informacje pod postem.

Zanim skopiujesz ZAPYTAJ O ZGODĘ. Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.