4 lip 2012

Wilgotny, delikatny, smak babcinych wypieków...Serowiec





Przepis Pani Wandy




Składniki na ciasto:
  • 30 dkg mąki
  • 10 dkg cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • ½ kostki masła
  • 1 łyżka śmietany
Połączyć składniki i zarobić ciasto. Podzielić na połowę. Jedna cześć ciasta wyłożyć na brytfankę. Przygotować ser.


Składniki na ser:
  • 1 ½ kg sera
  • 8 jajek
  • 12,5 dkg masła
  • 1 ½ szkl. cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Rodzynki





Masło, cukier, żółtka ucierać, dodawać kolejno składniki a na końcu ubitą pianę. Wylać ser na ciasto i na wierzch ułożyć kratkę z drugiej części ciasta. Posmarować jajkiem i piec w temp. 180 stopni przez 60 min. Do zrumienienia.







Zajadajcie ze smakiem:)

1 komentarz:

Witaj, miło nam, że tu gościsz:)

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Wszystkie zamieszczone na tej stronie zdjęcia oraz teksty są autorstwa Koła Gospodyń Wiejskich w Świerczowie lub posiadamy zgodę na ich publikacje oraz zamieszczamy o tym informacje pod postem.

Zanim skopiujesz ZAPYTAJ O ZGODĘ. Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.