21 maj 2012

Syrop z mniszka lekarskiego - Przepis

Przepis Pani Marii 


Syrop z mniszka lekarskiego


Składniki:
  • 250 - 400 kwiatków mniszka lekarskiego
  • 1 kg cukru
  • 1 l wody
  • 1 cytryna

Sposób przyrządzania:

Weź jakieś 250 kwiatków mniszka (może być więcej), zbieranych w południe, otwartych.
Rozłóż na białym papierze, żeby żyjątka ewentualne wylazły.
Po godzinie umyj kwiatki, wrzuć do gara i zalej 1 litrem wody.
Wkrój do tego 1 cytrynę, uprzednio dobrze wyszorowaną w gorącej wodzie.
Zagotuj przez 20 minut i zostaw do następnego dnia.
Nazajutrz odcedź całość, dobrze wyciśnij kwiatki i cytrynę.
Dodaj 1 kg cukru do roztworu, można dać miodu.
Gotuj jakieś 2-3 godziny, aż zgęstnieje.
Uważaj, żeby nie zrobił się karmel.
Można gotować kilka dni.
Zlać do słoiczków i pasteryzować 20 minut.

Na zdrowie:)

2 komentarze:

  1. Uwielbiam taki syropek. Czasem używam go zamiast miodu do ciasta!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dobry pomysł. My tez tak robimy. Bo syropek jest dość gęsty więc się nadaje. Poza tym ma wyrazisty smak wiec ciasto smakuje inaczej (czytaj lepiej):)

      Usuń

Witaj, miło nam, że tu gościsz:)

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Wszystkie zamieszczone na tej stronie zdjęcia oraz teksty są autorstwa Koła Gospodyń Wiejskich w Świerczowie lub posiadamy zgodę na ich publikacje oraz zamieszczamy o tym informacje pod postem.

Zanim skopiujesz ZAPYTAJ O ZGODĘ. Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.