21 maj 2012

Syrop z sosny


Przepis Pani Marii


Syrop z sosny

Składniki:

  • 1 kg młodych pędów sosny
  • 1 kg cukru
  • 100 ml wody

Sposób wykonania:

Pędy należy dokładnie przebrać, obrać z brązowych łusek, ale nie płukać.
Przygotowujemy słoiki. Należy je sparzyć i wysuszyć.
Od tego momentu możemy postępować w dwojaki sposób:
Do przygotowanego wcześniej słoika należy włożyć trochę przebranych i oczyszczonych pędów sosny, tak aby stanowiły one około 1/3 wysokości słoika.
Należy je ciasno ułożyć w słoiku.
Następnie zasypujemy je cukrem.
Całość wstrząsamy i znowu dodajemy młode pędy sosny i cukier.
Tak wypełniony słoik, szczelnie zakręcamy i umieszczamy w miejscu dobrze nasłonecznionym, np. na parapecie okna.
Co jakiś czas należy obrócić słoik z syropem.
Czas, po którym cukier rozpuści się zależy od temperatury i  natężenia promieni słonecznych w miejscu, w którym umieściliśmy słoik zawierający młode pędy sosny i cukier.
Może to trwać od 1,5 nawet do 3 miesięcy.
Gdy cukier już całkiem się rozpuści, syrop należy przecedzić przez gazę do szklanej butelki czy słoiczka ze szczelnym zamknięciem.
Po ich napełnieniu, umieszczamy je w ciemnym i chłodnym miejscu, gdzie mogą być przechowywane nawet przez okres 3 lat.
Przy czym najlepiej co roku sporządzić świeży syrop.
                                       
                            Smacznego:)


3 komentarze:

  1. fajny przepis z kuchni staropolskiej

    ostatnio z pasją wracam do takich starych przepisów

    czy to na zdjęciu to pędy sosny? Czego używamy do syropu?

    OdpowiedzUsuń
  2. Owszem:) na zdjęciu prezentujemy syropek z młodych pędów w otoczeniu gałązek sosny. Do syropu najwyższej jakości używamy młodych pędów tzn. takich klejących, można też użyć lekko wyschniętych i wyrośniętych, ale wówczas syrop nie bedzie już tak wartościowy.
    Pozdrawiamy!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie tego przepisu szukałem, bo zanim nazbierałem pędy na początku maja, to zrobiłem syrop znalazłem podobny przepis, ale bez wody.
    I tu moje pytanie: gdzie i kiedy ową wodę się dodaje, bo jakoś nie zauważyłem w którym miejscu "produkcji" ją się dodaje?
    Niedługo będę zlewał syrop, choć mój wygląda na prawie przezroczysty i dość rzadki. Chcę zrobić prezent wnukom, ale mam wątpliwości czy to takie ma być, ponieważ robię to po raz pierwszy.
    Pozdrawiam.
    Yasiek

    OdpowiedzUsuń

Witaj, miło nam, że tu gościsz:)

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Wszystkie zamieszczone na tej stronie zdjęcia oraz teksty są autorstwa Koła Gospodyń Wiejskich w Świerczowie lub posiadamy zgodę na ich publikacje oraz zamieszczamy o tym informacje pod postem.

Zanim skopiujesz ZAPYTAJ O ZGODĘ. Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.