Przepis Pani Bogumiły
Rogaliki drożdżowe
- 1 kg mąki
- 0,5 l mleka
- 4 żółtka
- 10 dag drożdży
- 1/3 szklanki cukru
- 1 szczypta soli
- 1cukier waniliowy
- 1 łyżka roztopionej margaryny
Rozczyn:
Drożdże, łyżka ciepłego mleka, łyżeczka cukru, łyżeczka mąki- odstawić do wyrośnięcia.
Gdy drożdże wyrosną połączyć z resztą składników i wyrobić ciasto.
Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoja objętość wyłożyć na stolnice rozwałkować na grubość około 0,5 cm wycinać trójkąty na środek każdego z nich położyć marmoladę i zwijać od podstawy ku wierzchołkowi tworząc zgrabne rogaliczki.
Układać na blaszce piec w temp. 180, przez 45 min.
Zajadajcie ze smakiem:)
Rogaliczki jak z bajki:)
OdpowiedzUsuńzrobiłam :)) przepyszne, dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuń