19 maj 2012

Rogaliki drożdżowe





Przepis Pani Bogumiły


Rogaliki drożdżowe


Składniki:
  • 1 kg mąki
  • 0,5 l mleka
  • 4 żółtka
  • 10 dag drożdży
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1cukier waniliowy
  • 1 łyżka roztopionej margaryny

Rozczyn:
Drożdże, łyżka ciepłego mleka, łyżeczka cukru, łyżeczka mąki- odstawić do wyrośnięcia.
Gdy drożdże wyrosną połączyć z resztą składników i wyrobić ciasto.

Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoja objętość wyłożyć na stolnice rozwałkować na grubość około 0,5 cm wycinać trójkąty na środek każdego z nich położyć marmoladę i zwijać od podstawy ku wierzchołkowi tworząc zgrabne rogaliczki.
Układać na blaszce piec w temp. 180, przez 45 min. 

                                              
                Zajadajcie ze smakiem:)                       

2 komentarze:

Witaj, miło nam, że tu gościsz:)

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Wszystkie zamieszczone na tej stronie zdjęcia oraz teksty są autorstwa Koła Gospodyń Wiejskich w Świerczowie lub posiadamy zgodę na ich publikacje oraz zamieszczamy o tym informacje pod postem.

Zanim skopiujesz ZAPYTAJ O ZGODĘ. Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.