4 cze 2012

Bułka drożdżowa z dodatkami

Fot. J. A.
 Przepis Pani Lucyny


Składniki:


  • 1 kg mąki
  • ½ l mleka
  • 2 jajka
  • 8 dkg drożdży
  • ½ szkl. cukru
  • 2 łyżki margaryny
  • Cukier waniliowy
  • szczypta soli




Wykonanie:

Zrobić rozczyn: szklankę ciepłego mleka, drożdże, 1 łyżkę cukru, ok. 10 łyżek mąki wymieszać, pozostawić do wyrośnięcia.
Do rozczynu wsypać mąkę, cukier, roztrzepane jajka, cukier waniliowy, wlać roztopiony tłuszcz i wyrobić  ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozklepać na stolnicy, posypać kakao, rodzynkami, zawinąć rolady i pozostawić chwilę do wyrośnięcia. Posmarować jajkiem i piec.


Zajadajcie ze smakiem:)
Wszystkie zamieszczone na tej stronie zdjęcia oraz teksty są autorstwa Koła Gospodyń Wiejskich w Świerczowie lub posiadamy zgodę na ich publikacje oraz zamieszczamy o tym informacje pod postem.

Zanim skopiujesz ZAPYTAJ O ZGODĘ. Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.